BRAINGAMES
  • home
  • het Onderzoek
  • Info voor ouders
  • Team
  • FAQ

Waar gaat het onderzoek over?
​

Picture
Dit onderzoek richt zich op keuzes die jongeren maken in het lab en in het dagelijks leven. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat jongeren op een andere manier keuzes maken dan volwassenen, maar is dit echt zo zwart-wit of is er meer aan de hand? Hier willen wij achter komen. Daarom nodigen we jou graag uit om mee te doen met ons onderzoek!

Als je meedoet met het onderzoek kom je drie keer bij ons langs in het lab. In het lab speel je verschillende games waarbij je keuzes moet maken. Om beter te begrijpen wat er in het brein gebeurt tijdens het maken van deze keuzes meten we de activiteit van je hersenen met een MRI-scanner. Ook vul je een paar vragenlijsten in zodat we beter kunnen begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt. We zijn daarnaast ook erg benieuwd naar hoe je keuzes maakt buiten het lab om. Daarom vragen we je ook om twee weken lang een digitaal dagboek bij te houden. In dit dagboek geef je antwoord op vragen die gaan over de keuzes die je maakt in het dagelijks leven. Het invullen van dit digitale dagboek kost ongeveer 5 minuten per dag. We vergelijken de resultaten van de games en vragenlijsten in het lab met de keuzes die je maakt in het dagelijks leven.


Wanneer mag ik meedoen?
​

Je kunt meedoen met het onderzoek als je 16 of 17 jaar oud bent. Als het je leuk lijkt om mee te doen kun je het contactformulier invullen. We maken dan een afspraak om je even te bellen en meer te vertellen over het onderzoek. 
Tijdens het onderzoek zal je in een MRI scanner liggen. We zullen je daarom een aantal vragen stellen waarmee we controleren of je veilig in de MRI-scanner kunt liggen. Er zijn een paar dingen die we controleren voordat je de MRI-scanner in mag. Het allerbelangrijkst is dat je geen metaal bij je, in jouw lichaam of aan jouw lichaam hebt. De MRI scanner is namelijk een grote magneet. Metaal verstoort het signaal en wordt aangetrokken door de scanner. Als je bijvoorbeeld een beugel hebt kun je niet meedoen aan het onderzoek. Een draadje achter de tanden is geen probleem.

We vragen ook of je last hebt van ernstige claustrofobie. De MRI-scanner is een soort tunnel waar je in komt te liggen. De één vindt dit wel prettig terwijl de ander heel slecht tegen kleine ruimtes kan. Als je weet dat je last hebt van claustrofobie, raden we je af om deel te nemen aan dit onderzoek. 

Verder moeten we ook altijd vragen of je zwanger bent. Dit is zo omdat het niet zeker is of dat risico’s met zich meebrengt. Wanneer je zwanger bent is het dan ook niet mogelijk om deel te nemen aan het onderzoek. ​



​Als laatste vragen we of je rechtshandig bent. Dit is van belang, omdat het brein van een rechtshandige anders georganiseerd is dan het brein van een linkshandige. Om de gemaakte afbeeldingen goed te kunnen vergelijken kunnen alleen rechtshandigen meedoen aan dit onderzoek.

Er is een hele kleine kans dat we een toevalsbevinding doen tijdens het onderzoek. Stel dat we tijdens het onderzoek bijvoorbeeld een vermoeden krijgen dat je mogelijk een hersenbeschadiging hebt dan zullen we de MRI scan naar een radioloog sturen die deze bevinding controleert. Wanneer deze bevestigt dat het een bevinding betreft die gevolgen kan hebben voor jouw gezondheid, wordt deze informatie doorgegeven aan jouw huisarts. Jouw huisarts zal vervolgens contact met je opnemen. Om die reden vragen we, tijdens de voorbereidingen van het onderzoek, ook naar de contactgegevens van jouw huisarts. Als je dit liever niet wilt is het helaas niet mogelijk om deel te nemen aan het onderzoek.

Verder is het belangrijk om te weten dat de afbeeldingen die we maken geen medische afbeeldingen zijn. We zijn dus ook niet altijd in staat om afwijkingen te zien, mochten deze aanwezig zijn. We zijn ook niet medisch opgeleid waardoor we ook niet altijd in staat zijn om afwijkingen makkelijk te herkennen.


Wat moet ik allemaal doen?
​

Voordat je meedoet geven we je alle informatie om te zorgen dat je weet waar het onderzoek over gaat en wat je te wachten staat. Hierbij krijg je onder andere gedetailleerde uitleg over wat je precies gaat doen tijdens het onderzoek. Bij het onderzoek kom je drie keer het Spinoza centrum en vul je twee weken lang een dagboekje in. Als je na de uitleg toch niet mee wilt doen dan is dat natuurlijk geen probleem. Als je besluit om wel deel te nemen aan het onderzoek verwachten we dat je aan alle onderdelen meedoet. 

​We zullen ook je ouders bellen, omdat je officieel nog minderjarig bent. Er wordt dan aan jouw ouders gevraagd of zij het ook goed vinden dat je meedoet aan dit onderzoek. We vertellen jouw ouders dezelfde informatie over het onderzoek als dat we aan jou verteld hebben. We stellen hen vragen over of je metaal in of aan jouw lichaam hebt. Als jouw ouders het goed vinden dat je meedoet ondertekenen zij een toestemmingsformulier. We laten jouw ouders niet weten welke antwoorden je hebt gegeven op de vragen over metaal in of aan jouw lichaam. 
De bezoeken aan het Spinoza Centrum
Als je besloten hebt om mee te doen bellen we je op en plannen we de afspraken in voor de bezoeken aan het Spinoza Centrum. Het is belangrijk dat je drie keer in twee weken op dezelfde dag bij ons langs kunt komen. Elk bezoek duurt ongeveer 3 uur. Tijdens deze bezoeken vul je vragenlijsten in over jouw gedrag en persoonlijkheid. Je zult ook een aantal games spelen terwijl je in de MRI-scanner ligt. Per bezoek lig je ongeveer een uur in de MRI scanner.
Het dagboekje
Op de dag van je eerste bezoek zal je al een digitaal dagboek toegestuurd krijgen met vragen die je gaat beantwoorden. Deze vragen zullen gaan over wat je die dag heb gedaan hebt. Dit zal ongeveer 5 minuten per dag kosten en je houdt dit bij tot en met jouw laatste bezoek. Je vult dit dagboek dus twee weken lang in op jouw mobiel of laptop.​

Hoe bereid ik me voor op de MRI scan?
​

Voorbereiding is het halve werk. We werken met een strakke planning en het is belangrijk op tijd aanwezig bent. We vragen altijd of je een kwartier van tevoren aanwezig kan zijn in het Spinoza Centrum. Als je verdwaald bent, of denkt te laat te komen, kun je ons altijd bellen of appen. 

Het is handig om qua kleding en sieraden al rekening te houden met metaal. Trek makkelijke kleding aan zonder metaal zoals ritsen of knopen. Trek een shirt met lange mouwen aan en doe sokken aan (of neem deze mee) zodat je het niet koud krijgt in de scanner. Sieraden en piercings kun je het beste thuislaten. Ook mascara kun je het beste verwijderen, omdat hier soms metaaldeeltjes in kunnen zitten. Je kunt bij ons ook altijd speciale kleren krijgen zonder metaaldeeltjes. Er zijn kleedruimtes met kluisjes aanwezig om je spullen veilig achter te laten tijdens de scan. 

​Tijdens het scannen is het belangrijk dat je zo stil mogelijk blijft liggen. Een beweging van jouw hoofd of lichaam van enkele millimeters kan er al voor zorgen dat de afbeeldingen niet heel duidelijk worden. Daarom maken we het jou zo comfortabel mogelijk tijdens de MRI scan. We doen bijvoorbeeld een kussen onder je benen. Merk je dat je toch bewogen hebt tijdens het onderzoek, dan kun je dat bij ons aangeven. Al deze uitleg zal je ook krijgen tijdens de belafspraken en tijdens de bezoeken aan het Spinoza Centrum. Mocht je nog vragen hebben dan kun je deze ook stellen voor of tijdens het onderzoek. WhatsApp of bel ons op 06-38166005 of mail naar braingames@vu.nl. 
Picture
Een MRI scanner

Hoe zit het met privacy en ethiek?
​

Dit onderzoek is goedgekeurd door de Commissie Wetenschap en Ethiek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Op deze manier zijn de veiligheid, rechten, welzijn en privacy van de deelnemers met betrekking tot het onderzoek gewaarborgd. Het behandelen, verwerken, opslaan en vernietigen van de data zal plaatsvinden overeenkomstig de gestelde ethische richtlijnen van de universiteit. De Vrije Universiteit Amsterdam is verantwoordelijk voor de naleving van de regels omtrent het gebruik en de opslag van persoonlijke gegevens. Voor meer informatie over de rechten bij het gebruiken van uw persoonlijke gegevens verwijzen wij u graag naar de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld en gecodeerd verwerkt. Dit betekent dat de namen van deelnemers tijdens de verwerking van de data direct worden losgekoppeld van alle verdere gegevens, zodat individuele resultaten niet meer te achterhalen zijn. De gegevens worden opgeslagen onder een speciale code voor iedere deelnemer. De codes zijn enkel bekend bij het onderzoeksteam, en worden apart van de data opgeslagen in een met een wachtwoord beveiligd document. De verzamelde data zal, met uitzondering van naam en geboortedatum, beschikbaar worden gesteld voor vervolgonderzoek.
​

Deelnemers kunnen geen inzage krijgen in individuele resultaten. Terugkoppeling van de resultaten van het onderzoek zal alleen gebeuren op basis van de gecombineerde gegevens van deelnemers. De resultaten van het onderzoek worden daarnaast door de onderzoekers gebruikt voor publicaties in (inter)nationale wetenschappelijke tijdschriften.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • home
  • het Onderzoek
  • Info voor ouders
  • Team
  • FAQ